Nedeljko Krajnović i Mario Plantak pobjednici 21. županijskog natjecanja u oranju Zagrebačke županije 2023.

Objavljeno: 08.07.2023, autor sunset

Nedeljko Krajnović i Mario Plantak pobjednici 21. županijskog natjecanja u oranju Zagrebačke županije 2023.

U organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije (UOZŽ), u subotu 01. srpnja 2023. godine, u Općini Dubrava održano je 21. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije 2023.

Ciljevi koje udruga nastoji postići kroz održavanje natjecanja u oranju kao osnovnoj agrotehničkoj operaciji u obradi tla su:

  • Promicanje natjecanja u oranju u općinama, gradovima, županijama i na državnoj razini,
  • Edukacija poljoprivrednika glede obrade tla,
  • Poboljšanje tehnika obrade tla na svim razinama.

Natjecanje je održano u Mostarima pokraj Dubrave na parcelama OPG-a Golubić Đuro. 

Suorganizator natjecanja, koji je novčanom potporom potpomogao ovu manifestaciju, jest Zagrebačka županija - Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Natjecanje je u ime Tomislava Okroše, načelnika Općine Dubrava, otvorio Ante Grizelj koji je u svom pozdravnom govoru prisutne izvijestio o glavnim projektima i programima koje provodi Općina Dubrava, osobito o onima koji su vezani za poljoprivredni sektor i u koje je ove godine uključeno 21. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno deset natjecatelja – troje natjecatelja sudjelovalo je u natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka – Nedeljko Krajnović (prvo mjesto), Nikola Brcko (drugo mjesto), i Josip Zouhar (treće mjesto),  dok su se u kategoriji plugova premetnjaka natjecala sedmorica natjecatelja – Mario Plantak (prvo mjesto), Ivan Grgurić (drugo mjesto), Leon Pazdrijan (treće mjesto), Stjepan Kormanić (četvrto mjesto), Tomislav Kucifer (peto mjesto), Dino Jelača (šesto mjesto) i Manuel Kozumplik (sedmo mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na Državnom  natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2024. godine. 

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Mladen Crnčić, Tomislav Viceban i Ranko Krajnović. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim diplomama za prvoplasirane natjecatelje i priznanjem za sudjelovanje svim natjecateljima u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni, peharima, nagradama sponzora i novčanim nagradama. 

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom  omogućili ovo natjecanje.

Projekt je novčanom potporom potpomognut sredstvima Zagrebačke županije.