Oranje se nakon tri godine vraća u Slavoniju!

Objavljeno: 02.03.2018, autor sunset

Oranje se nakon tri godine vraća u Slavoniju!

16. Državno natjecanje u oranju održat će se krajem kolovoza 2018. godine u Osijeku.

Na poziv i uz potporu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića održan je danas inicijalni sastanak vezano za organizaciju 16. Državnog natjecanja u oranju i 7. Državnog natjecanja u oranju konjskim zapregama u sklopu 5. Farm showa.

Ministarstvo poljoprivrede podržava natjecanje u oranju kao vodeću ruralnu manifestaciju u Lijepoj našoj. Natjecanje u Osijeku biti će izlučno natjecanje za 66. Svjetsko natjecanje u oranju u SAD-u 2019. godine.

Državni tajnik Tugomir Majdak vodio je sastanak te prenio iskustva i detalje vezano za organizaciju ove zahtjevne priredbe. Majdak je bio tri godine i predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), a ovom prigodom u Osijeku je istaknuo kako su natjecanja u oranju doprinijela boljoj uređenosti poljoprivrednih parcela kod OPG-a koji se godinama natječu i usvajaju time nova znanja i vještine te kako je i ovo jedan korak modernizaciji hrvatske poljoprivrede te osiguranju stabilnih prinosa.

Svake godine na 16 županijskih natjecanja natječe se preko 200 orača, od kojih su najveći broj mladi poljoprivrednici. Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba glavni su partneri u organizaciji državnog, ali i županijskih natjecanja u oranju.

Izvor: https: