Majdak: Hrvatska bi opet mogla biti domaćin svjetskog natjecanja u oranja jer je ostavila snažan dojam u Biogradu

Objavljeno: 08.08.2018, autor sunset

Jedan belgijski turist, vozeći se biciklom rivom u Biogradu na Moru, ugledao Spomenik mira koji je izrađen povodom 59. Svjetskog natjecanja u oranju koje se održalo u ovom gradu i čiji je domaćin bila Hrvatska.

Fotografirao se pored spomenika na kojem se, između kamenih pločica 31. zemlje sudionice natjecanja, nalazi i pločica Belgije, te fotografiju objavio na svojem FaceBook profilu uz tekst: "Idite na odmor u Hrvatskoj i upoznajte ovo!".

Spomenik mira koji je prošle godine postavljen na rivi u Biogradu na Moru, nakon što je 5 godina nezamjetno stajao pored upravne zgrade poljoprivredne tvrtke Vrana d.o.o. svojom prepoznatljivošću i kvalitetom izrade podsjeća brojne posjetitelje i turiste koji dolaze u ovaj grad na jedinstveno i najbrojnije u povijesti svjetsko natjecanje u oranju koje je Hrvatska uspješno organizirala, iako je bilo puno prijepora u to vrijeme treba li nam ovo natjecanje.

Prisjetimo se, Hrvatska je postala članica Svjetske oračke organizacije (WPO) nastupom na Svjetskom natjecanju 2005. godine u  Češkoj, a domaćinstvo za 2012. godinu prestižne poljoprivredne manifestacije dobila je već 2008. godine u Litvi kada je kandidaturu, u ime Ministarstva poljoprivrede na Glavnom odboru WPO-a nominirao Tugomir Majdak te argumentirano isto i osigurao našoj zemlji.

Zamolili smo Tugomira Majdaka, bivšeg predsjednika WPO-a (2012.-2015.), državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede da nam objasni u čemu se sastoji draž i fenomen natjecanja poljoprivrednika-orača u globalnim i nacionalnim okvirima te zašto su ona omiljena među poljoprivrednicima.

Majdak kaže kako je Svjetsko natjecanje u oranju postalo stvar prestiža među članicama WPO-a te su domaćini izglasani od strane Glavnog odbora do daleke 2037. godine. Svaka zemlja domaćin nastoji organizacijom natjecanja najboljih svjetskih orača prezentirati svoju poljoprivredu, autohtone poljoprivredne proizvode i hranu, kulturnu baštinu, moderne tehnike tehnologije u poljoprivredi, ali i turističke potencijale svojih krajeva.

Sve to smo i mi ponudili 2012. kada je preko 15.000 posjetitelja, poljoprivrednika i turista na izvrsno pripremljenim parcelama tvrtke Vrana d.o.o. dva finalna dana uživalo je u vještinama 61. svjetskog orača, s 5 kontinenata i iz 31. zemlje članice WPO. Upoznali su se tada najbolji svjetski orači, njihove obitelji i navijači, kao i posjetitelji iz cijelog svijeta s ljepotama naše zemlje i stoga nimalo ne čudi da se svake godine velik broj njih vraća i da sa sobom dovode i prijatelje kako bi uživali u svemu što naša zemlja može ponuditi kao turistička i poljoprivredna zemlja, kaće Majdak.

Stoga sam prije 4 godine Hrvatsku nominirao za domaćina Svjetskog natjecanja u oranju 2030. godine što je Glavni odbor jednoglasno prihvatio. Ukoliko neka od zemalja odustanu u međuvremenu od organizacije, kao što je 2008. godine odustala Španjolska za 2012. te sam iskoristio priliku i osigurao domaćinstvo Hrvatskoj, domaćinstvo možemo izboriti i godinu-dvije ranije.

Pruža nam se opet dobra prilika da u godinama koje slijede, odaberemo i promoviramo još jednu kvalitetnu destinaciju i regiju, ovog puta s kapacitetima u kontinentalnom dijelu Lijepe naše, odnosno iskoristimo priliku i izazov u gospodarskom i turističkom smislu, kako to po pitanju organizacije ovih manifestacija uspješno rade Irska, Francuska i druge EU zemlje, zaključuje Majdak.

Izvor: https: