Gradonačelnik Bandić i ministar Tolušić otvaraju natjecanja u oranju

Objavljeno: 01.09.2017, autor sunset

Gradonačelnik Bandić i ministar Tolušić otvaraju natjecanja u oranju

Gradonačelnik Grada Zagreb Milan Bandić će zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem otvoriti 15. Natjecanje u oranju RH i 6. Natjecanje u oranju konjima RH koje će se održati

02. rujna (subota) 2017. godine od 10.00 sati

na parcelama tvrtke Fragaria d.o.o.

Grančarska bb, Kupinečki Kraljevec

Organizatori natjecanju su Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreba, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ) uz suorganizaciju Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), tvrtke Fragaria d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Natjecat će se 30 orača  - 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, a na Natjecanju u oranju konjima nastupiti će 6 natjecatelja.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjuju certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).

Uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, biti će organizirane vožnje kočijama i jahanje konja te ponija. Besplatan prijevoz autobusom osigurati će ZET do mjesta održavanja natjecanja sa Zagrebačkog velesajma – istočna strana (kod INA-e); polazak je u 08.30 sati, a povratak s parcele u Zagreb u 20.00 sati.

Program

08.30 postrojavanje traktora

09.00 dolazak na parcele za oranje

09.45 okupljanje ekipa

10.00 svečano otvaranje

11.15 izjave za medije

11.00 – 15.00 natjecanja u oranju