Održano 19. županijsko natjecanje u oranju Zagrebačke županije 2022.

Objavljeno: 21.10.2022, autor sunset

Održano 19. županijsko natjecanje u oranju Zagrebačke županije 2022.

Ciljevi koje udruga nastoji postići kroz održavanje natjecanja u oranju kao osnovnoj agrotehničkoj operaciji u obradi tla su:

  • Promicanje natjecanja u oranju u općinama, gradovima, županijama i na državnoj razini,
  • Edukacija poljoprivrednika glede obrade tla,
  • Poboljšanje tehnika obrade tla na svim razinama.

Suorganizator natjecanja, koji je novčanom potporom potpomogao ovu manifestaciju, jest Zagrebačka županija - Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Natjecanje je otvorio mr. sc. Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije koji je u svom pozdravnom govoru prisutne obavijestio o glavnim projektima i programima koje provodi Zagrebačka županija, osobito o onima koji su vezani za poljoprivredni sektor te je pozvao prisutne da se prijave na otvorene programe.

Natjecanje se održalo u Zaprešiću, na parcelama Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor

Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, Lužnica, Lužnički odvojak 3, Zaprešić.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno sedam natjecatelja – četiri natjecatelja sudjelovalo je u natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka – Marko Cvetković (prvo mjesto), Nedeljko Krajnović (drugo mjesto), Stjepan Cvetković (treće mjesto) i Stjepan Fürnkranz (četvrto mjesto),  dok su se u kategoriji plugova premetnjaka natjecali trojica natjecatelja – Danijel Stiperski, (prvo mjesto), Goran Pušić  (drugo mjesto) i Dario Krizmanić (treće mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na Državnom  natjecanju u oranju Republike Hrvatske 2023. godine.

Natjecatelji koji će iduće godine predstavljati Zagrebačku županiju na državnom natjecanju su pobjednici Marko Cvetković u kategoriji plugova ravnjaka, i Danijel Stiperski u kategoriji plugova premetnjaka.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić, Tomislav Viceban i Luka Jović. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Istoga dana održana je i godišnja skupština udruge tijekom koje su primljeni  novi članovi pa Udruga orača Zagrebačke županije sada broji ukupno 15 članova.

Osim diplomama za prvoplasirane natjecatelje i priznanjem za sudjelovanje svim natjecateljima u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni, peharima, nagradama sponzora i novčanim nagradama.

Sponzori natjecanja bili su:

Gospodarski list, Bc Institut d.d., Poljoprivredni institut Osijek, Mauthner d.o.o., KWS Sjeme d.o.o. i Syngenta Agro d.o.o.

Grad Zaprešić osigurao je majice za sve natjecatelje i sudionike.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Zagrebačke županije koji su svojim radom i trudom  omogućili ovo natjecanje.

Projekt je novčanom potporom potpomognut sredstvima Zagrebačke županije.

Komentara: 0 [ Prikaži komentare ]